måndag

Olof Palme


Olof Palme föddes i Stockholm 1927 och var Socialdemokraternas partiledare 1969-1986. Han var även Sveriges statsminister 1969-1976 och 1982-1986.

Den 28 februari 1986, efter klockan elva på kvällen, mördades han efter ett biobesök på Sveavägen i Stockholm.

Mer från Wikipedia.

Vad gjorde du och hur kände du när du fått reda på att han blivit skjuten?

2 kommentarer:

  1. Cajsa Lisa6/12/10

    Som ganska nybliven tonåring var jag den som var svårast att få upp ur sängen på lördagsmorgnar. Just denna morgon hade modern ett nytt knep att få upp oss och i bra humör för utflykt till Uddevalla museum: hon knackade på dörren och ropade att det fanns nybakad blåbärskaka i köket.

    I ett inte helt imponerande tempo tog jag mig med viss zombie-stil upp och hittade köket tomt - med en övergiven oäten blåbärskaka och rena tekoppar.

    Under tiden hade min lillasyster, som fortfarande var i en ålder då man går upp spontant, satt på TVn för att se Gomorron Sverige - och blivit allmänt förvirrad. Och därefter gått in till fadern som fortfarande låg i sängen och sagt "pappa jag tror att Palme har blivit skjuten...?" Ett försök till avfärdande hjälpte inte, systern stod på sig att något hänt.

    Jag hittade min familj stående framför TVn, alla tysta med hängande armar. När jag frågar vad fasen som hänt svarar de närmast i kör tre ord; "Palme är död". Sedan stod vi där alla fyra med hängande armar.

    Utflykten blev av, men det var en absurd känsla. Genom ett vintrigt Västsverige pratade tre personer animerat medan en liten människa satt tyst och orolig. Vägarna var tomma. Museet var tomt.

    SvaraRadera
  2. Linda6/12/10

    Jag låg i mina föräldrars säng. Jättesjuk. Hade så där ont i halsen att varje gång jag svalde kändes det som om jag åt ett rakblad.

    Min far hade varit och handlat och kommer in med ytterkläderna på och en dagstidning i högsta hugg.

    - Palme har blivit skjuten, berättade han och höll fram tidningen som var alldeles kall efter kylan utifrån.

    SvaraRadera