måndag

World Trade Center 9/11



Den 11 september 2001 genomfördes ett flertal terrorattacker mot byggnader i USA.

Båda World Trade Tornen i New York rasade till slut efter flygplan kört in i tornen.

Totalt dog 2977 personer i attackerna (inklusive 19 flygplanskapare).

Mer från Wikipeida.

Vad kände du när det hände?

6 kommentarer:

  1. Doris6/12/10

    Jag skulle bara kolla lite nyheter pa tvn innan jag skulle ivag och jobba. Da hade det forsta planet precis kraschat, satt sen helt oforstaende och tittade nar det andra planet kraschade. Kunne inte forsta att detta var verkligt.

    SvaraRadera
  2. Jag satt på bussen på väg hem i lilla Kallinge när killkompisen bredvid plötsligt berättade att ett flygplan kraschat, jag vet inte hur han fick reda på det faktiskt. Vi pratade lite om vad som kunde ha hänt men på en rätt ytlig nivå, trodde mest att det var en olyckshändelse. När jag kom hem satt dåvarande killen vid tvn och berättade att ett plan till flygit in i det andra tornet och för första gången hörde jag talas om Al Qaida. Det kändes overkligt, som att ögonen öppnades lite för en värld jag aldrig tänkt så mycket på men som plötsligt kom väldigt mycket närmare.

    SvaraRadera
  3. Jag blev uppringd av min flickvän på jobbet och informerad om det ofattbara som hänt i staterna. Jag sprang in till min chef och några kollegor och vi satte på tv och radio och samlades helt stumma till nyhetsrapporteringarna från den chockade världens alla hörn. Filmsekvenserna i repris om och om igen av tornen som exploderade i människosplitter, damm och rök mitt i folks vardag, som det alltid är när tiden stannar till och rör om i det förutsägbara.Skräcken över att gränser överträtts. I hat, avundsjuka, hämnd, religion...och att det kanske var början på något mycket ont bortom vår kontroll.

    SvaraRadera
  4. Linda6/12/10

    Nyheten smög sig in på vår arbetsplats genom radio och aftonbladet.se
    Första tornet hade träffats av ett stort plan, vad var det egentligen?
    Jag ringde en tjej som jobbade på en annan arbetsplats. Hon hade inget hört och det kändes konstigt att ringa och berätta en sådan overklig nyhet.

    Till slut var alla på avdelningen så ofokuserade att vi gick ett par trappor upp till en annan avdelning som hade TV och CNN.

    När andra tornet träffade kändes det hela så overkligt. Vad skulle ske härnäst kändes det som. Vi såg det nästan i direktsändning och världen blev både större och mer skrämmande samtidigt som den kändes väldigt liten.

    SvaraRadera
  5. Zäta6/12/10

    Jag satt på jobbet och pratade med en person på en annan arbetsplats. Plötsligt sa han att någon kollega gick förbi och att det skett en flygolycka på Manhattan, att ett plan kolliderat med WTC.

    Medan vi pratade började jag söka på internet, men det fanns knappt några uppgifter. Notiser mest. Sedan började det komma bilder. Vi drog fram en gammal TV ur en skrubb, hittade ett antennurtag och kopplade på. Sedan följde vi alltihop där, mer eller mindre live. Kaoset. Andra planet. Första skrapan som kollapsade.

    När jag åkte hem, kollektivpendlare som jag är, var det märklig stämning. Jag satt på spårvagnen när någon plötsligt ropade att också andra tornet rasat. Det vara bara ett rop rakt ut, som allmän information...

    Jag hade varit i NY för första gången något år innan och fascinerats av bland annat WTC. Att veta att de, avsiktligt och med stora civila och oskyldiga dödsoffer bara upphört att existera var overkligt. Det var nog en av de mest overkliga dagarna i mitt liv.

    SvaraRadera
  6. Simon6/12/10

    Jag funderade mycket över hur den stora skyskrapan som rasade under eftermiddagen - kunde rasa så snabbt....
    fem år efter upptäckte jag att det inte stod rätt till med den officiella förklaringen.

    http://www.buildingwhat.org/
    http://www.ae911truth.org/
    http://www.patriotsquestion911.com/
    http://world911truth.org/

    Vetenskapligt håller tyvärr inte den officiella teorin om vad som hände den dagen.

    SvaraRadera